Internet no ha fet més que començar

No deixem de veure xifres del creixement d’Internet, i realment són impressionants. La penetració d’Internet i dels smartphones en els països desenvolupats és gairebé total. Si ho veiem a nivell mundial, hem arribat al 75% de penetració, de manera que no ens queda molt per créixer en aquest aspecte. Però, què passa si comparem aquestes dades amb la despesa en ecommerce? Ens adonem que l’activitat digital és altíssima, però que la major part dels diners encara està en el món offline.

És veritat, que part del pastís sempre serà offline, però hem de començar a veure el paper d’Internet, no només en models purament online, sinó en la seva capacitat de transformar indústries i millorar-les.

Una altra xifra que solem fer servir per veure el creixement és la inversió publicitària. És veritat que Internet és el canal més important (38%, de nou a EUA), però parlem d’una xifra que no creix. Però aquesta anàlisi és una mica enganyós, ja que no es té en compte la inversió en màrqueting. És a dir, tot el que no són anuncis de publicitat, però si tenen l’objectiu d’impactar la teva audiència. Per exemple, la inversió en grans superfícies per posicionar el teu producte a les prestatgeries. ¿Per què ho considerem inversió publicitària quan ho fem a Google, i màrqueting quan es tracta d’una prestatgeria en un supermercat? Mireu com canvia aquest 38% a un 18%, i quins són els canals més importants. A aquesta anàlisi podríem incorporar altres costos, com els de logística i veuríem com la seva importància segueix baixant. En una visió global, la inversió en màrqueting directe és molt més gran que la que es realitza a internet.

Els models de negoci digitals fins ara han estat els que millor s’adaptaven al medi, però el repte està en la nostra capacitat d’integrar-nos amb el offilne i de resoldre els nous problemes als quals ens enfrontem. Mireu el que passava fa 20 anys, i al que ens enfrontem en els pròxims 20. La realitat és que no anem a passar d’un món 100% offline a un 100% en línia. Tots dos mons s’han barrejat i veurem com els percentatges d’importància d’Internet per sector variaran en funció del sentit comú.

Hem superat l’etapa de l’ecommerce i de la publicitat en línia, ara ens queda tota la resta. Innovacions com el blockchain o la intel·ligència artificial cognitiva, canviaran moltes, moltes coses. Això no ha fet més que començar!