fbpx
SEO Local

Què és el SEO local i per què és important per a millorar la teva visibilitat?

Avui volem parlar-te de que és el SEO local, una estratègia que serveix perquè totes les empreses que tenen una ubicació geogràfica determinada tinguin el seu lloc dins dels resultats de cerca en Google Maps.

T’ajudarà a incrementar la visibilitat del teu negoci en aquelles cerques en les quals la geolocalització és rellevant per a l’usuari.

Veurem com pots fer aquest tipus de SEO en el teu lloc web amb un pas a pas que podràs implementar en el teu negoci.

Comencem!

Què és el SEO local?

El SEO Local és el conjunt d’estratègies d’optimització per als cercadors d’Internet, l’objectiu de la qual està en la millora del posicionament d’una web dins de la ubicació geogràfica específica de l’usuari que realitza la cerca.
És important que entenguis que el local SEO és una estratègia de posicionament que tracta d’acostar els negocis locals o físics a les persones del seu entorn.

Ja saps que els usuaris utilitzen els seus dispositius mòbils per a realitzar qualsevol tipus de consulta.

Per tant, les cerques locals cobren especial importància tant per a les persones que viuen en el mateix barri on està la teva empresa, com per als usuaris que han arribat a la teva ciutat i busquen un negoci com el teu.

Després de l’actualització de l’algorisme de Google l’any 2015, anomenada RankBrain, el cercador és capaç d’interpretar i adaptar-se millor a la intenció de cerca dels usuaris, gràcies a la incorporació de la intel·ligència artificial en el seu motor de cerca.

D’aquesta manera, cada vegada que un usuari escriu la seva cerca, gràcies a que Google pot reconèixer la intenció de cerca local, és capaç d’oferir resultats de llocs pròxims on aquest es troba.

Exemple de com funciona el SEO LOCAL

Imagina que un usuari que està a Sabadell necessita una agencia de publicitat. Si ell busca «Agències de publicitat Sabadell», que és una cerca local i molt concreta, els resultats no donen lloc a cap dubtes.

Sabadell

 

Exemple de SEO local per ubicació

Si aquesta persona treballa a Terrassa i des del seu treball ara fa una cerca utilitzant només la paraula « Agències de publicitat », Google també donarà prioritat a la seva ubicació, rastrejant el GPS del seu mòbil o l’adreça IP del seu ordinador.

Per tant, en aquesta cerca en concret, encara que no s’utilitzi el nom d’una ciutat, barri o carrer, els resultats que se li ofereixen a l’usuari són de Agències de publicitat que tenen els seus locals en la zona de Sabadell.

Llavors, podríem dir que l’algorisme entén que la intenció de cerca d’un usuari que necessita una Agències de publicitat és 100% local, perquè excepte excepcions, cerques el servei més pròxim a la teva ubicació.

I si vols trobar «Agències de publicitat Madrid» i fem la consulta des de la ciutat de Barcelona?

Perquè en aquest cas, la geolocalització no coincideix amb la cerca que s’està realitzant. I, per això, Google prioritzarà la intenció de cerca de l’usuari per sobre de la localització d’aquest.

Ja veus que si jugues bé les teves cartes pots guanyar posicions i visibilitat de cara als usuaris que vulguin trobar botigues, empreses o negocis en un lloc geogràfic en concret.

I ara et donarem 3 raons per que no dubtis en implementar-ho al teu negoci físic.

Beneficis d’utilitzar el SEO local

Incrementa la visibilitat de la teva empresa
En el cas de la implantació d’aquesta estratègia a nivell local, augmenta la visibilitat de la teva empresa enfront dels teus competidors en una ubicació geogràfica determinada.

Les dades de conversió es disparen

Segons una enquesta realitzada per Trinidad With Google, el 76% dels usuaris que troben resposta a la seva cerca local visiten el negoci durant les 24 hores següents, i el 28% de les cerques es converteixen en vendes.

El teu negoci gana autoritat local

Ja saps que les primeres posicions en el cercador de Google són les més cobejades per tots, per l’autoritat que adquireixes als ulls del cercador i dels usuaris.

Com fer local SEO pas a pas en el teu lloc web?

El posicionament local, cerca el posicionament del teu web en els millors resultats de cerca.

No obstant això, a l’hora d’implementar una estratègia relacionada amb el teu negoci local, situat en un lloc determinat i on el teu públic objectiu són les persones que et visiten, has de tenir en compte alguns detalls que ajudin a Google a identificar aquesta particularitat de la ubicació geogràfica.

Un dels elements diferenciadors d’aquesta estratègia és l’eina Google My Business, que és el lloc d’on el cercador extreu la informació que necessita sobre els negocis.

Vegem amb detall com implementar-ho.

1. Optimitza el teu web per a la SERP

Pensa que moltes vegades els usuaris estan buscant una dada ràpida, com el número de telèfon o la direcció de la teva empresa, perquè volen visitar-te. Aquest pot ser el teu objectiu de conversió, i no la generació de trànsit cap al teu web.

Per tant, has de centrar la teva estratègia en l’optimització de la SERP tractant que el teu lloc web aparegui dins de les primeres posicions del Local Pack que mostra Google als usuaris.

2. Google My Business, la prioritat del SEO local

Google My Business és l’eina que utilitza el cercador per a extreure la informació sobre la teva empresa, i decidir si és rellevant per a l’usuari, o no.

És vital que mantinguis actualitzada la informació del teu negoci dins d’aquesta aplicació. Pensa que cada dada que inclous pot ser determinant a l’hora que un usuari decideixi si la teva empresa és la que està buscant.

I com més complet estigui el teu registre, més confiança tindrà Google en el teu lloc web per a donar-li rellevància i, en conseqüència, aconseguir posicionar-te en aquests primers resultats del Local Pack.

Aquí tens un exemple de tota la informació que pots incloure dins de l’eina de Google My Business:

Dades bàsiques: nom de l’empresa, categoria, adreça, telèfon, horari d’atenció al públic, pàgina web, etc.
Apartat de preguntes i respostes: serveix per a que els usuaris interactuïn amb la teva marca. Pots resoldre els seus dubtes i, al mateix temps, relacionar-te amb possibles clients potencials.

Google posts: aquí pots publicar tot el que consideris important sobre el teu negoci. Per exemple, novetats, ofertes, creació d’esdeveniments i tot el que se t’ocorri.
I moltes més novetats que el propi cercador va incorporant a poc a poc. Per exemple, fa un anys, Google va anunciar que incorporaria una secció on poder oferir descomptes als nous seguidors.

3. Demana ressenyes als teus clients

Google té molt en compte les opinions que deixen els usuaris sobre el teu negoci. El cercador intenta entendre la qualitat del comentari, distingint les ressenyes positives, que premia amb un millor posicionament.

Això és un detall que no sols has de considerar de cara a fer local SEO. També és bo que ho cuidis i ho mantinguis actualitzat. Ja que els usuaris llegeixen els comentaris d’altres clients abans de prendre una decisió.

Posa’t aquesta tasca com una cosa rutinària. Demana als teus clients una ressenya cada vegada que et comprin.

4. Utilitza paraules clau middle i long tail

És interessant utilitzar Keywords middle i long tail que estiguin relacionades amb el nostre negoci i que a més, incorporin el component local.

Quines eines existeixen per a millorar el posicionament SEO local?

Una vegada que saps com fer aquesta estratègia de posicionament local, has de triar les eines que t’ajudin a trobar les teves paraules clau, analitzar a la teva competència i posar en marxa totes les estratègies que et portaran al cim de les posicions en la SERP.

A continuació, et compartim les 9 eines que poden ajudar-te a millorar el teu posicionament SEO local.

Google My Business

Google My Business és l’eina de SEO on has de donar d’alta la teva empresa, afegint totes les dades més importants com ja t’hem parlat en aquest article.

Google Keyword Planner

Google Keyword Planner és el planificador de paraules clau de Google és una excel·lent eina que t’ajudarà a trobar les keywords per al teu negoci.

Google Trends

Google Trends et mostra les tendències de cerca a nivell geogràfic. Pots delimitar la cerca per llocs i regions.

Google Analytics

Google Analytics t’ofereix informació molt important sobre les conversions del teu lloc web, el rendiment d’aquest i una gran quantitat d’anàlisi a partir dels quals podràs prendre les millors decisions.

Google Search Console

Google Search Console et proporciona informes on podràs conèixer les cerques del teu web, els errors de rastreig o els backlinks negatius del teu lloc, entre moltes altres funcions.

CONCLUSIÓ

Ara que ja saps què és el SEO local, pots començar a optimitzar la teva pàgina web amb l’ajuda de les eines que et portaran als millors resultats de Google.

El trànsit orgànic cap al teu web és un dels objectius en qualsevol estratègia de posicionament en cercadors. No obstant això, no has d’oblidar les particularitats d’aquesta estratègia SEO, on moltes vegades és més important que un usuari trobi una dada molt concreta del teu negoci, com el telèfon o l’adreça.